Een Master Trail stelt de deelnemers in de gelegenheid bewuste stappen te zetten op hun levenspad. Toename van het vertrouwen in de natuurlijke verbinding met zichzelf biedt mogelijkheden steeds vaker te kiezen voor vormgeving vanuit bezieling, plezier en creativiteit. 
Het is een intensief programma dat zo'n 9 maanden duurt en bestaat uit 20 korte trails van ongeveer een dagdeel, 5 trailcamps van 24 uur en een meerdaagse trailcamp van 3 tot 5 dagen. Tevens zijn er dagelijkse oefeningen.
De beleving tijdens de trails start zoveel mogelijk vanuit een veilige persoonlijke ruimte. Verblijvend in deze zijnsruimte/zone brengt de ervaring van rust, stilte en ruimte je in verbinding met je natuurlijke kwaliteiten; met je eigen natuur. Door er vaak en veel te verblijven groeit het vertrouwen erin. Elke keer beginnend in de zijnsruimte/zone volgt de Master Trail het pad van de spontane creativiteit dat loopt via regio's (chakras) die betrokken zijn bij dit proces. Mushcraft is de centrale belevingsactiviteit; samenwerken en verblijven met sledehonden in de natuur.